(untitled) (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2020)
У статті проаналізовано сучасні тренди світового та вітчизняного ринку онлайн-освіти. Встановлено, що цей ринок характерний активним розвитком мікронавчання; популяризацією мобільного навчання; застосуванням штучного інтелекту в EdTech; тісним зв’язком між навчанням і працевлаштуванням; збільшенням цільового ринку для компаній, які працюють у напрямі career-long learning; затребуваністю практик взаємного, або крос-, навчання (p2p-learning); лідируючими позиціями освітніх компаній у розвитку сучасного EdTech; незначною поширеністю засобів віртуальної і доповненої реальності (AR і VR) у розвитку онлайн-освіти; неефективністю використання гейміфікації в онлайн-освіті; популярністю навчання на основі проєктної роботи (project-based learning); тісним зв’язком онлайн-навчання з практиками talent development («управління талантами»); зростанням ринку LMS (learning management systems); стійким зростанням корпоративного сегмента онлайн-освіти; поширенням освітніх практик, інноваційніших, аніж асинхронне (self-paced) навчання. Виокремлено сучасні стимули для розвитку ринку онлайн-освіти в Україні: застаріла освітня база, військовий конфлікт на Сході України, визнання у деяких університетах дистанційного формату як окремої форми навчання, розвиток інтернет-технологій, зміна кваліфікаційних вимог на ринку праці, зменшення цінності традиційної освіти, а також зменшення ролі університетів у соціалізації індивідів, відсутність територіальної приналежності, запровадження карантинних заходів. Узагальнено пріоритетні напрями побудови освітньої траєкторії людини та визначено вплив на неї поведінкових чинників. Виявлено, що ключовими аспектами, на які орієнтуються індивіди при побудові освітньої траєкторії, є: бажання швидкого входження на ринок праці, поширення практики опанування прибуткових професій без значних матеріальних і часових витрат на навчання, збільшення освітніх можливостей у результаті запровадження в закордонних та вітчизняних навчальних закладах дистанційного формату навчання. Доведено, що поведінкові чинники суттєво впливають на визначення освітньої траєкторії людини. Тому ідентифікація та регулювання такого впливу прискорює ефективне пристосування людини до мінливих умов функціонування ринку праці та ринку освітніх послуг, а також дає змогу ефективно вибудовувати та коригувати її освітні траєкторії.