(untitled) (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2022)
Вступ. У статті розглянуто актуальні питання екологічної модернізації соціально-економічного розвитку територіальних громад. Наголошено на необхідності тісної імплементації питань збереження довкілля, попередження деградації екологічних систем, забезпечення високого рівня екологічної безпеки і підвищення інвестиційної привабливості громад за рахунок раціонального використання екологічних факторів соціального та економічного розвитку. Мета статті полягає в обґрунтуванні напрямів екологічної модернізації розвитку територіальних громад Тернопільської області через удосконалення системи управління і поводження з відходами на місцевому рівні. Методи дослідження. При підготовці наукової публікації використані методи системного, структурно-логічного аналізу та узагальнення. Результати. Проблема утворення і нагромадження твердих побутових відходів (ТПВ) стала нині однією з ключових у питаннях екологічної модернізації розвитку громад в Україні. У статті розглянуто причини такого становища, проведено аналіз стану і розвитку системи управління та поводження з відходами в Тернопільській області. Встановлено причини, наслідки й територіальні відмінності щодо ефективності розв’язання цієї проблеми на місцях, ідентифіковані лімітуючі фактори, які не дозволяють нині повністю вирішити питання з нагромадження відходів у області, запобігти їх негативному впливові на довкілля і здоров’я населення. На підставі проведеного аналізу й ідентифікованих проблем у сфері поводження з відходами запропоновано головні напрямки реформування системи управління відходами у територіальних громадах Тернопільській області, підвищення екологічної інвестиційної привабливості їх територій, зменшення ризиків виникнення загроз екологічного характеру, пов’язаних із проблемами нагромадження твердих побутових відходів, у тому числі й через залучення у виробництво вторинної сировини.