(untitled) (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2024)
Вступ. З’ясовано, що виклики безпекового характеру актуалізують дослідження процесів цифрових трансформацій як атракторів розвитку економіки України на різних рівнях її функціонування. До того ж технологічний прогрес і прискорені ним технологічні цифрові інновації закладають фундамент для інклюзивного економічного зростання і сталого розвитку, в якому цифрові технології працюватимуть на досягнення соціальних та екологічних цілей і водночас формуватимуть передумови для конкурентного розвитку економіки України та її регіонів. Мета. Метою статті є напрацювання організаційно-наукових підходів до активізації використання потенціалу цифрових трансформацій для підтримки геопросторової цілісності, повоєнного відновлення та сталого конкурентного розвитку регіонів України. Методи дослідження. Використано методи системного, логічного, структурного, компаративного аналізу, систематизації та узагальнення даних. Результати. Дослідження процесу цифрових трансформацій на регіональному рівні показало, що вони виявляються у розвитку цифрової інфраструктури, доступі до електронних сервісів; електронного урядування, що дає змогу здійснювати управління місцевим розвитком із використанням цифрових платформ, цифровізувати сферу муніципальних послуг, посилити партисипативну складову в публічному управлінні; забезпечити розвиток цифрового підприємництва з відповідними цифровими стартапами, цифрової грамотності, цифрової охорони здоров’я, цифрових технологій для оптимізації використання ресурсів та створення циркулярних виробництв у регіоні тощо. Закцентовано увагу на тому, що цифрові трансформації сприяють залученню інвестиційних ресурсів у розвиток економіки регіону та посилюють його інноваційну активність, виступаючи атрактором конкурентного розвитку. Для забезпечення цілісного розвитку регіону й посилення його конкурентного потенціалу запропоновано створення цифрового хабу, який дасть змогу поєднати нагромаджений національний потенціал цифровізації з евроінтеграційними перевагами цифрового простору, стане інструментом ефективної міжсекторної співпраці суб’єктів господарювання, індивідуальних креативних розробників, сил безпеки та оборони, інвесторів, меценатів, благодійних фондів. Запропонована модель цифрового хабу може у своїй структурі передбачити створення цифрових платформ для розвитку кластерних оборонних технологій, які дозволять приватним компаніям розробляти і пропонувати креативні безпекові проєкти й оперативно доопрацьовувати їх під потреби замовника. Дослідження підтвердило той факт, що ефект від цифрових трансформацій, який простежується за індексом цифрових трансформацій регіонів, відчутніший у тих регіонах, де розроблені регіональні цільові програми підтримки цифрових трансформацій. Висновки. Цифрова трансформація є невід’ємною складовою підтримки цілісності, підвищення інноваційного потенціалу територій за рахунок цифровізації усіх секторів та створення новітніх цифрових структур конкурентного розвитку, посилення інтеграційних ініціатив регіонів у європейському цифровому просторі.