(untitled) (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2024)
АНОТАЦІЯ Вступ. Статтю присвячено актуальним питанням глобального низьковуглецевого розвитку, концепції еволюції переходу між різними стадіями низьковуглецевої трансформації економіки, стратегій розвитку країн, суспільства та світу, дослідженням впливу моделі розвитку економіки на досягнення мети кліматичної нейтральності та сценаріям енергетичного і цифрового переходів на цьому шляху. Мета статті полягає у систематизації логіко-послідовних зв’зків між концепцією еволюції низьковуглецевої трансформації глобального розвитку та сценаріями енергетичних і технологічних\цифрових трансформацій. Методи дослідження. Під час написання наукової статті було використано діалектичний метод наукового пізнання, методи наукової абстракції, аналізу і синтезу; системного узагальнення; порівняльного аналізу, статистичного аналізу. Результати. Висунуту гіпотезу наявності зв’зків між концепцією еволюції низьковуглецевої трансформації глобального розвитку та сценаріями енергетичних і технологічних\цифрових трансформацій доведено на основі систематизації та узагальнення міждисциплінарних досліджень концепцій сталого розвитку, кліматичної нейтральності, низьковуглецевого розвитку, прогнозів та сценаріїв енергетичних та цифрових переходів. В роботі узагальнено фази низьковуглецевого розвитку, зв’язки між категоріям «низьковуглецева енергія», «життя з низьким вмістом вуглецю», «суспільство низького вмісту вуглецю», «низьковуглецеве місто», «низьковуглецева громада», «низьковуглецевий світ». На основі сценаріїв енергетичного переходу, запропонованих S&P Global Commodity Insights, зроблено висновки про можливі сценарії переходу від початкової до розвинутої фази низьковуглецевого розвитку. Узагальнено шляхи цифрових трансформацій, які мають забезпечити більшу ефективність переходу до зрілої фази низьковуглецевого розвитку. Висновки. Основні положення цієї статті сприятимуть формуванню державної політики відновлення економіки України на принципах «Build Back Better» та «Build Back Greener» з урахуванням сценаріїв глобального енергетичного переходу та теоретичних концепцій еволюції низьковуглецевого розвитку. Ключові слова: низьковуглецевий розвиток, кліматична нейтральність, енергетика, енергетичний перехід, цифрова трансформація. ABSTRACT Introduction. The article is devoted to the current issues of global low-carbon development, the concept of the evolution of the transition between different stages of low-carbon transformation of the economy, development strategies of countries, society and the world, research into the impact of the economic development model on achieving the goal of climate neutrality and scenarios of energy and digital transitions on this path. The purpose of the article is to systematize logically consistent connections between the concept of the evolution of low-carbon transformation of global development and scenarios of energy and technological/digital transformations. Research methods. When writing the scientific article, the dialectical method of scientific cognition, methods of scientific abstraction, analysis and synthesis; systematic generalization; comparative analysis, statistical analysis were used. Results. The hypothesis of the existence of connections between the concept of evolution of low-carbon transformation of global development and scenarios of energy and technological/digital transformations is proven on the basis of systematization and generalization of interdisciplinary research on the concepts of sustainable development, climate neutrality, low-carbon development, forecasts and scenarios of energy and digital transitions. The work summarizes the phases of low-carbon development, the connections between the categories of “low-carbon energy”, “low-carbon life”, “low-carbon society”, “low-carbon city”, “low-carbon community”, “low-carbon world”. Based on the energy transition scenarios proposed by S&P Global Commodity Insights, conclusions are drawn about possible scenarios of the transition from the initial to the developed phase of low-carbon development. The ways of digital transformations are summarized, which should ensure greater efficiency of the transition to the mature phase of low-carbon development. Conclusions. The main provisions of this article will contribute to the formation of a state policy for economic recovery based on the principles of "Build Back Better" and "Build Back Greener", taking into account the scenarios of the global energy transition and theoretical concepts of the evolution of low-carbon development. Keywords: low-carbon development, climate neutrality, energy, energy transition, digital transformation.