(untitled) (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2017)
Досліджено чинники ризику здоров’я населення через оцінку причин смертності, захворюваності та поширення хвороб у Тернопільській області. Основна увага при цьому приділена хворобам, показники захворюваності яких та смертності від яких є більшими за середньоукраїнські. Тобто виявлені специфічні особливості смертності та захворюваності в області. Виділено низку детермінант, які можуть визначати здоров’я населення досліджуваного регіону. Розраховані індекси низки соціально-економічних показників, що характеризують детермінанти здоров’я в Тернопільській області. Визначені деякі напрямки усунення основних чинників ризику для здоров’я населення Тернопільщини. This article explores the risk factors through health assessment of causes of death, incidence and spread of disease in the Ternopol region. The main attention is paid to the disease, which incidence and which is higher than the national average. That revealed specific features of mortality and morbidity in the region. Allocated a number of determinants that can determine the health of the population studied region. The author designed a number of indices of socio-economic indicators characterizing the determinants of health in the Ternopil region. The main areas to address the major risk factors for health Ternopil.