(untitled) (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2017)
Визначено зміст фінансової діагностики підприємства. Доведено, що фінансова діагностика за змістом і спрямуванням є діагностикою проблем, які виникли в процесі функціонування підприємства та можуть зумовити негативні наслідки для його життєдіяльності, генерувати загрозу виникнення тимчасової чи постійної кризової ситуації. Обґрунтовано необхідність проведення фінансової діагностики як складової комплексної економічної діагностики. Охарактеризовано значення фінансового аналізу в процесі здійснення фінансової діагностики підприємства. Доведено, що фінансовий аналіз є одним із науково-методичних інструментів дослідження реального фінансового стану, факторної системи формування фінансових результатів, моделі оптимізації грошових потоків від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності як основи забезпечення фінансової стійкості підприємства. Узагальнено наукові підходи щодо послідовності проведення фінансової діагностики на підприємстві та запропоновано складові елементи її змісту. Визначено мету фінансової діагностики як формування уявлення про об’єкт аналізу на базі критеріїв та індикаторів, що мають фінансову природу, тобто одержання певної кількості ключових, найінформативніших параметрів, які дають об’єктивну і точну картину фінансового стану підприємства, його фінансових результатів, змін у структурі активів і пасивів балансу, в розрахунках з дебіторами та кредиторами. Окреслено прийоми аналізу фінансової звітності. Розглянуто класифікацію кількісних методів дослідження при здійсненні фінансового аналізу. Охарактеризовано зміст фінансових коефіцієнтів. На основі узагальнення положень провідних науковців запропоновано класифікацію фінансових коефіцієнтів та визначено напрямки їх практичного застосування. Обґрунтовано визначальну роль фінансових коефіцієнтів в аналітичних дослідженнях фінансового стану підприємства. The content of financial diagnostics of enterprise is determined. Proved that financial diagnostics on the content and direction is the diagnostics of problems appeared in the process functioning of the enterprise and can lead to negative consequences for his existence, generate a threat of temporary or permanent crisis. The necessity of conducting financial diagnostics as part of a comprehensive economic diagnostics is substantiated. The significance of financial analysis in the implementation of financial diagnostics of enterprise is characterized. Proved that financial analysis is one of the scientific and methodological instruments of research the real financial condition, factor system forming financial results optimization model cash flows from operating, investing and financing activities as a basis for financial stability of the company. Scientific approaches to the sequence of conduction the financial diagnostics on the enterprise are generalized. Components the financial diagnostics of enterprise are proposed. Purpose of financial diagnostics as forming a notion about the object of analysis, which based on financial criteria and indicators are determined. This means obtaining the main, most informative parameters that give an objective and accurate picture of the financial condition of the enterprise, its financial results, changes in the structure of assets and liabilities balance, in settlements with debtors and creditors. Methods of analysis the financial statements are determined. The classification of quantitative research methods in carrying out financial analysis is considered. Financial ratios content is characterized. Classification of financial ratios is proposed. The directions their practical application are determined. The main role of financial ratios in analytical researches the financial condition of enterprise is substantiated