ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2024)
АНОТАЦІЯВступ. У контексті реалізації реформи децентралізації в Україні спостерігається трансформація механізмів управління земельними ресурсами, що передбачає делегування розширених повноважень органам місцевого самоврядування. Така інституційна зміна відкриває перед територіальними громадами нові можливості для раціонального та ефективного використання земельного фонду. Водночас цей процес супроводжується низкою системних викликів, серед яких варто виокремити недостатній рівень цифровізації управлінських процесів, дефіцит кваліфікованих кадрів, а також наявність корупційних ризиків. За таких умов особливої актуальності набуває впровадження інноваційних підходів та сучасних технологічних рішень, спрямованих на підвищення прозорості, ефективності та забезпечення сталого розвитку у сфері земельних відносин.Мета. Дослідити сучасні інноваційні підходи в умовах децентралізації до управління земельними ресурсами, оцінити їхню ефективність та визначити ключові фактори, що впливають на розвиток земельного менеджменту в територіальних громадах.Методи дослідження. Застосовано системний аналіз для оцінки сучасного стану управління земельними ресурсами, порівняльний аналіз міжнародного досвіду, а також методи геоінформаційного аналізу для вивчення цифровізації земельного кадастру. Результати. Досліджено сутність інноваційних підходів, зокрема впровадження ГІС-технологій, блокчейн-рішень, Big Data та дронів для моніторингу земельних ресурсів. Виявлено переваги цифрового кадастру та автоматизованих аукціонів як механізмів підвищення прозорості земельних операцій. Визначено основні бар’єри впровадження інновацій, серед яких фінансові обмеження, нестача фахівців та правові прогалини.Висновки. Для покращення управління земельними ресурсами в територіальних громадах, інноваційні технології мають суттєвий потенціал, сприяючи ефективному використанню земель та підвищенню інституційної спроможності місцевої влади. Необхідними є законодавчі зміни, державна підтримка цифровізації земельного кадастру та розвиток освітніх програм для підготовки спеціалістів у сфері smart-менеджменту земельних ресурсів.Ключові слова: децентралізація, земельні ресурси, управління, ГІС-технології, блокчейн, цифровий кадастр, інноваційні підходи, територіальні громади. ABSTRACTIntroduction. In the context of implementing the decentralization reform in Ukraine, a transformation of land resource management mechanisms is taking place, which involves delegating expanded powers to local self-government bodies. This institutional shift opens up new opportunities for territorial communities to use land resources more rationally and effectively. At the same time, the process is accompanied by a number of systemic challenges, including insufficient digitalization of administrative processes, a shortage of qualified personnel, and the presence of corruption risks. Under such conditions, the introduction of innovative approaches and modern technological solutions aimed at enhancing transparency, increasing efficiency, and ensuring sustainable development in the field of land relations becomes particularly relevant.Goal. To explore modern innovative approaches to land resource management under decentralization, assess their effectiveness, and identify key factors influencing the development of land management in territorial communities.  Research methods. A systematic analysis was applied to assess the current state of land resource management, a comparative analysis of international experience, as well as geoinformation analysis methods to study the digitalization of the land cadastre.  The results. The essence of innovative approaches has been studied, particularly the implementation of GIS technologies, blockchain solutions, Big Data, and drones for land resource monitoring. The advantages of digital cadastre and automated auctions have been identified as mechanisms for increasing the transparency of land transactions. The main barriers to innovation implementation have been determined, including financial constraints, a lack of specialists, and legal gaps.Conclusions. To improve land resource management in territorial communities, innovative technologies possess significant potential, contributing to the efficient use of land and strengthening the institutional capacity of local authorities. Legislative changes, state support for land cadastre digitalization, and the development of educational programs for training specialists in the field of smart land resource management are necessary.  Keywords: decentralization, land resources, management, GIS technologies, blockchain, digital cadastre, innovative approaches, territorial communities.