СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ДЕТЕРМІНАНТИ СОЦІАЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНИХ ХВОРОБ В УКРАЇНІ (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2017)
Виокремлені най поширеніші соціально небезпечні хвороби в Україні: туберкульоз, гепатит С та ВІЛ/СНІД. Проведено порівняльну оцінку захворюваності й смертності на ці хвороби в Україні та ЄС. Досліджено динаміку показників соціально-небезпечних хвороб, її характерні ознаки. Методом обчислення коефіцієнта кореляції виявлено причинно-наслідкові зв’язки між чинниками, що можуть впливати на рівень захворюваності. На підставі цього з’ясовано соціально-економічні детермінанти, які визначають рівень захворюваності на соціально небезпечні хвороби та смертності від них в України на даний час. Окреслено напрямки зниження рівня захворюваності та смертності на соціально небезпечні хвороби в Україні. The reasons singling out the most common socially dangerous diseases in Ukraine: tuberculosis, hepatitis C and HIV/AIDS. The paper conducted a comparative assessment of the morbidity and mortality of these diseases in Ukraine and the EU. The authors studied the dynamics of socially dangerous diseases, its characteristic features. The method of calculating the coefficient of correlation was found causal relationships between factors that may affect the incidence. On the basis of established socio-economic determinants that determine the level of morbidity and mortality for socially dangerous diseases in Ukraine at the moment. The directions of reducing morbidity and mortality for socially dangerous diseases in Ukraine.