Регіональні ринки медичних послуг: специфіка формування і надання в умовах проведення медичної реформи - Желюк, Тетяна; Чигур, Ольга (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2020)
Вступ. У статті обґрунтовано наукові засади формування ринку медичних послуг, який би відповідав глобальним викликам та потребам реформування вітчизняної медичної галузі, враховував би тенденції децентралізації. Ідентифіковано структурні блоки ринку медичних послуг та проаналізовано специфіку адміністрування їх надання в сучасних умовах з використанням договірної і контрактної форм. Мета статті лежить у площині обґрунтування сутнісних детермінант та прикладних аспектів формування ринку медичних послуг із урахуванням потреб децентралізації та вдосконалення адміністрування їх надання через систему договорів та контрактів. Методи дослідження. При підготовці наукової публікації використані методи системного, структурно-логічного, компаративного аналізу та узагальнення. Результати. Обґрунтовані наукові підходи до формування ринку медичних послуг на регіональному рівні, верифіковано особливості організації їх надання через призму укладення договорів та контрактування. Акцентовано увагу на тому, що саме регіональні рикни медичних послуг найкращим чином зможуть забезпечити вдосконалення ресурсного забезпечення надання медичних послуг, їх інноватизацію, підвищення цим самим якості, зменшення фінансових ризиків надання та отримання медичних послуг, підвищення відповідального ставлення населення до свого здоров’я. Висновки. Основні положення наукової статті сприятимуть формуванню конкурентоспроможного ринку медичних послуг, підвищенню якості їх надання та зміцненню громадського здоров’я.