Сучасні технології організаційного проєктування діяльності органу місцевого самоврядування - Дудкіна, Олена; Чикало, Інна (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2022)
Вступ. Висвітлено питання організаційного проектування діяльності органу місцевого самоврядування. Систематизовано наукові підходи щодо розгляду організаційного проектування. Розроблено рекомендації щодо використання сучасних технологій організаційного проектування у діяльності органів місцевого самоврядування, зокрема інструментарію моделювання організаційної зрілості організації, що широко застосовується бізнес-структурами. Мета. Метою статті є систематизація наукових підходів щодо проектно-організаційної діяльності органів місцевого самоврядування та окреслення напрямів імплементації сучасних технологій організаційного проектування у практику функціонування органів місцевого самоврядування. Результати. Обґрунтовано, що в умовах децентралізації для забезпечення ефективної взаємодії суб’єктів та об’єктів місцевого самоврядування необхідним є використання сучасних технологій організаційного проектування. Доведено, що організаційна діяльність є важливою складовою діяльності органу місцевого самоврядування, завдяки якій реалізуються найважливіші повноваження місцевих представницьких органів. Проаналізовано наукові підходи щодо розгляду організаційного проектування. Акцентовано увагу на тому, що технологія організаційного проектування в публічному управлінні є одночасно управлінською технологією та інструментом розробки і впровадження організаційних нововведень у практику управління органами й установами публічного сектору. Запропоновано використовувати поряд з існуючими традиційними методами організаційного проектування (експертними, структуризації цілей, аналогій, організаційного моделювання) інструментарій моделювання технологічної зрілості організації, що застосовується у практиці організування діяльності бізнес-структур. Розроблено рекомендації щодо імплементації моделей організаційної зрілості у практику управління органів місцевого самоврядування та виокремлено певні обмеження щодо можливостей їх застосування для оцінювання рівня організаційної зрілості органів місцевого самоврядування. Представлено адаптовану модель організаційної зрілості щодо організаційного проектування в органі місцевого самоврядування.