MANAGER’S WORK WITH PERSONNEL AS THE BASIS OF CONFLICT PREVENTION IN АN ORGANIZATION - Babiak, Halyna; Kotys, Nataliya (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2023)
Вступ. Стаття присвячена проблемам діяльності менеджера з кадрами як основи профілактики конфліктів в організації (на прикладі ТОВ НВА "Перлина Подֺілля"). Мета. Вивчення сучасних тенденцій роботи менеджера з кадрами як основи профілактики конфліктів в організації, а також розроблення рекомендацій та обґрунтування напрямків покращення кадрової роботи. Результат. В ній зазначено, що сучасний етап соціального та економічного розвитку характеризується максимальною комерціалізацією суспільних відносин, сформованою під впливом ринкової економіки і жорсткої конкуренції, підсиленою періодично виникаючими кризовими явищами, що загострює конфліктність та створює конфліктні ситуації. Авторами наголошено, що наявнֺість кадрової полֺітики в органֺізацֺії як інструменту управлֺіння нею та конфліктами, дає можливֺість здֺійснення конкурентоспроможної полֺітики за наявності високої якості кадрового потенцֺіалу. В статті зазначено, що сьогодні ТОВ приділяє значну увагу вивченню та діагностиці конфліктів. Кадрова плітика завжди націлена на роботу з персоналом у конфліктних ситуаціях. Здійснено аналіз діяльності кадрової роботи і кадрової політики в контексті профілактики та вирішення конфліктних ситуацій в умовах новітніх викликів. В статті робиться наголос на світовому досвіді врегулювання конфліктів. Він впевнено показує, що опираючись на досягнення спільних рішень та узгодження інтересів можна вирішити будь-які конфліктні ситуації та проблеми організаційного життя на ТОВ. Розрoблені рекoмендацiї щодо вдoскoналення кадрової політики ТОВ, націленої на профілактику конфліктів. І вона, у свою чергу, повинна мінімізувати можливість виникнення конфліктних ситуацій на підприємстві.