АКТИВІЗАЦІЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ ДЛЯ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ - КРИСЬКО, Жанна (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2023)
Вступ. Практика країн з ринковою економікою показує, що малі підприємства є структурним чинником економіки, відіграють важливу роль у створенні робочих місць і зниженні безробіття, швидко реагують на зміни споживчого попиту. Тому в сучасних умовах очевидно, що розвиток території неможливий без участі бізнесу. Органи місцевого самоврядування, підтримуючи цей сектор економіки, вирішують конкретні завдання економічного розвитку: підвищення якості життя мешканців і покращення інфраструктури економіки громади. Органи місцевого самоврядування сприяють розвитку місцевої економіки, допомагаючи розвитку бізнесу. Метою статті є дослідження процесів активізації підприємницького потенціалу для розвитку територіальної громади, а також окреслення напрямів створення сприятливих умов для підприємництва та підтримки малих і середніх підприємств. Методи дослідження. Використано методи економічного, системного, структурного аналізу та узагальнення. Результати. Проаналізовано роль підприємницького сектору в розвитку регіональної економіки. Доведено, що підприємництво є ключовим елементом для розвитку будь-якої територіальної громади. Від активності та ефективності підприємців залежить не лише економічний розвиток, але й соціальна стабільність і загальний рівень життя. Встановлено, що активізація підприємницького потенціалу для розвитку територіальної громади є ключовим аспектом сталого соціально-економічного розвитку. Успішна реалізація цієї стратегії вимагає комплексного підходу, спрямованого на створення сприятливих умов для підприємництва та підтримки малих і середніх підприємств. Шлях до успіху полягає у сприянні розвитку підприємництва через фінансову підтримку, створення сприятливого бізнес-середовища та спільного підходу всіх зацікавлених сторін. Висновки. Основні положення наукової статті сприятимуть створенню умов для активізації підприємницького потенціалу задля покращення якості життя мешканців громад.