РОЗВИТОК БІЗНЕС-ЕКОСИСТЕМ УРБАНІСТИЧНОГО РЕГІОНУ В КОНТЕКСТІ КОНВЕРГЕНЦІЇ З ЄС - САГАЙДАК, Михайло; БІЛЕЦЬКИЙ, Ярослав (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2024)
АНОТАЦІЯ Вступ. У сучасних умовах певні урбаністичні регіони України стають центрами економічної активності, де взаємодіють підприємства, установи, організації, громадськість та державні інституції з метою створення сприятливих умов для сталого розвитку, ефективного використання ресурсів і підвищення якості життя населення. Конвергенція з ЄС відкриває нові можливості для розвитку бізнес-екосистем таких регіонів, що охоплюють цифрові інновації та соціальну відповідальність. Дослідження дає змогу зрозуміти, як інтеграційні процеси та цифровізація впливають на конкурентоспроможність регіонів, їхню стійкість і здатність адаптуватись до змін у глобальному та локальному середовищах та які стратегії можуть бути застосовані для максимізації вигід від співпраці з ЄС. Мета − дослідження підходів до формування бізнес-екосистем урбаністичних регіонів України і визначення впливу цифровізації та європейської інтеграції на їхній розвиток. Досягнення окресленої мети передбачає комплексний підхід до: визначення елементів бізнес-екосистеми урбаністичного регіону та основних чинників, що сприяють або перешкоджають їхньому розвитку; вивчення економічних, соціальних, цифрових, інституційних та екологічних аспектів розвитку бізнес-екосистем; розробки рекомендацій для оптимізації цифрової, критичної та бізнес-інфраструктури і політики підтримки підприємництва і учасників бізнес-екосистем урбаністичних регіонів в умовах конвергенції з ЄС. Методи. Використано методи, що забезпечують комплексний підхід до аналізу складних процесів, які відбуваються у бізнес-екосистемах урбаністичних регіонів, зокрема систематизації та узагальнення, для розуміння складної природи бізнес-екосистеми, системного та структурного аналізу, моделювання − для оцінювання взаємозв’язків і відображення взаємодії між елементами бізнес-екосистеми урбаністичного регіону України, в т. ч. в умовах цифрових трансформацій та конвергенції з ЄС. Результати. Досліджено змістовно-сутнісне розуміння понять «екосистема», «бізнес- екосистема», «урбаністичний регіон», «конвергенція». Доведено, що екосистемний підхід виявляється ефективним в аналізі інноваційних процесів як в економіці, так і у суспільстві, а будь- якій організації, яка є частиною бізнес-екосистеми, не обов’язково мати всі ресурси, важливо мати партнерів, які володіють потрібними ресурсами. Проаналізовано чинники, що створюють конкуренцію бізнес-екосистем, та встановлено, що інноваційна бізнес-екосистема дає змогу забезпечити економічні інтереси всіх стейкголдерів, що сприяє формуванню та реалізації інноваційного циклу в межах конкретного урбаністичного регіону, що може бути масштабований. Поняття «урбаністичний регіон» слід трактувати як таку територію, що характеризується високою щільністю населення та активною економічною діяльністю. Бізнес- екосистему урбаністичного регіону пропонується визначити як мережу взаємопов’язаних учасників (підприємств, організацій, наукових установ, інвестиційних фондів, державних інституцій, неурядових організацій та інших стейкголдерів), які взаємодіють не лише для створення економічної та соціальної цінності, а й у партнерській взаємодії сприяють створенню умов для інноваційного розвитку регіону і забезпечення високої якості життя населення. Визначено основні елементи та з’ясовано принципи забезпечення взаємодії учасників бізнес- екосистеми в спіральній динаміці розвитку урбаністичного регіону. Доведено, що бізнес- екосистема урбаністичного регіону, з одного боку, створює умови для розвитку та успіху не лише усіх учасників, а й урбаністичного регіону, в якому вона функціонує, а з іншого боку – розвиток і взаємодія всіх учасників у спіральній динаміці створюють і сприяють розвитку бізнес- екосистеми. В цьому контексті процес конвергенції з ЄС може охоплювати не лише гармонізацію законодавства, підтримку інвестицій у розвиток інфраструктури та підвищення конкурентоспроможності, а й глокальну інтеграцію з конкретними регіонами чи країнами- учасницями ЄС, і означає поєднання глобальних та локальних підходів у процесах інтеграції та співпраці. Водночас глокалізація передбачає адаптацію глобальних ідей, стандартів та технологій до місцевих умов і потреб. В контексті дослідження також було визначено переваги та виклики цифрових технологій і процесів цифровізації в розвитку бізнес-екосистем. Запропоновано авторське бачення основних етапів розробки та реалізації стратегії розвитку бізнес-екосистеми урбаністичного регіону і доведено, що її формування і розвиток має відбуватись на основі економічних, соціальних та екологічних компонент. Висновки. Успішний розвиток бізнес-екосистеми урбаністичного регіону потребує взаємодії між її учасниками (бізнес-структурами, державними інституціями, громадськістю тощо) і передбачає впровадження принципів сталого розвитку для забезпечення довгострокової економічної стабільності та підвищення якості життя. Реалізація такого підходу сприятиме посиленню конвергенції України з ЄС, а саме подальшому інноваційному, економічному, цифровому, соціальному та екологічному розвитку, відкриваючи нові можливості для співпраці та адаптації до швидких змін у глобальному і локальному середовищах. Ключові слова: урбаністичний регіон, бізнес-екосистема, розвиток, конвергенція, цифровізація, цифрові технології, глокалізація, стратегічні імперативи, штучний інтелект.