ВПЛИВ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ЗМІН НА ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ РОЗВИТКУ МІСТ - ШТАЛЬ, Тетяна; ЗАЙЦЕВ, Юрій (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2024)
АНОТАЦІЯ Вступ. У представленій роботі розглянуто особливості трансформаційних змін, що впливають на інноваційні проєкти розвитку міст. Зміни суттєво модифікують підходи до управління містами, вимагаючи від місцевих органів влади та підприємців упровадження новітніх інноваційних проєктів, які здатні не лише розв’язувати нагальні проблеми, а й створювати передумови для сталого і збалансованого розвитку. Важливість інновацій у цьому контексті стає очевидною, адже вони забезпечують не лише підвищення ефективності міського управління, але й сприяють поліпшенню якості життя мешканців, економічному зростанню та екологічній стійкості. Трансформаційні зміни виступають каталістами для розробки й реалізації таких проєктів, що дають змогу містам адаптуватися до нових умов і стати конкурентоспроможними на світовій арені. Метою представленої роботи є визначення особливостей впливу трансформаційних змін на впровадження інноваційних проєктів розвитку міст. Методи. У дослідженні використано сукупність методів, зокрема аналіз, синтез, порівняння, індукцію і дедукцію, систематизацію, узагальнення та графічно-табличне представлення. Такий методологічний інструментарій дозволив визначити рамки інноваційного розвитку міст та виокремити основні чинники, що впливають на його ефективність. Результати. У статті розкрито сутність інноваційних міських проєктів як інструментів покращення інфраструктури, сервісів та якості життя населення. Встановлено, що трансформаційні зміни — технологічні, економічні, соціальні, екологічні, політичні та інституційні — формують сучасні стратегії міського розвитку. Серед ключових чинників інноваційного розвитку виокремлено цифровізацію, адаптацію до змін клімату, інклюзивне врядування, ефективне використання ресурсів та впровадження смарт-інфраструктури. У дослідженні акцентується на необхідності інтеграції інновацій в міську політику з урахуванням принципів екологічної сталості, соціальної рівності та міжнародного співробітництва. Висновки. Трансформаційні зміни істотно впливають на впровадження інноваційних проєктів розвитку міст на глобальному, національному та місцевому рівнях. Вони визначають напрям і успішність модернізаційних зусиль через зміну політичних рамок, стимулювання інклюзивного зростання, просування екологічної відповідальності та залучення інвестицій. Стійкі та інклюзивні міські середовища, сформовані через інновації, стають модельними прикладами для подальшого розвитку міст і регіонів. Ключові слова: інноваційний проект; інноваційний парк; урбаністика; цифровізація; трансформаційни зміни; інноваційна активність. ABSTRACT Introduction. The modern development of cities is characterized by dynamic transformational changes, particularly in the domains of technology, economy, urban governance, and social integration. These changes require a reconsideration of traditional approaches to urban management and the implementation of innovative projects that respond to global challenges and ensure sustainable development. Goal. To identify the specific impact of transformational changes on the implementation of innovative urban development projects and to substantiate the role of such changes in enhancing the competitiveness, sustainability, and inclusivity of urban environments. Methods. The research is based on a combination of methods, including analysis, synthesis, comparison, induction and deduction, systematization, generalization, and graphical-tabular visualization. This methodological toolkit enabled the authors to define innovation-driven urban development frameworks and identify the main factors influencing their effectiveness. Results. The study outlines the essence of innovative urban projects as tools for improving urban infrastructure, services, and quality of life. It highlights how transformational changes—technological, economic, social, ecological, political, and institutional—shape urban strategies. Key innovation factors include digitalization, climate adaptation, inclusive governance, resource efficiency, and smart infrastructure. The findings emphasize the need for comprehensive integration of innovation into urban policy, taking into account environmental sustainability, social equity, and international cooperation. Conclusions. Transformational changes significantly affect the implementation of innovative urban development projects at global, national, and local levels. They determine the direction and success of modernization efforts in cities by reshaping political frameworks, encouraging inclusive growth, promoting ecological responsibility, and attracting investment. Sustainable and inclusive urban environments, shaped through innovation, are becoming models for future urban development and serve as benchmarks for other cities and regions. Key words: innovation project; innovation park; urban planning; digitalization; transformational changes; innovative activity.