СУЧАСНІ СИСТЕМИ ПІДБОРУ ТА ВІДБОРУ КАДРІВ ЯК ОСНОВА ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Кравчук, Наталія (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2018)
У статті досліджено сутність, основні переваги та недоліки, а також інструменти підбору та відбору кадрів на сучасних підприємствах. Зокрема, до основних методів пошуку працівників віднесено зовнішні (консалтинг, аутсорсинг, інтернет, рекрутинг, Державна служба зайнятості) та внутрішні (інтернет, ВНЗ, ЗМІ, власні ресуси, особисті контакти, ярмарки) джерела. Основними методами відбору персоналу визначено співбесіда, Brainteaser-інтерв’ю, стрес-інтерв’ю, фізіогноміка та інші. Досліджено і доведено ефективність використання методів підбору та відбору кадрів у сучасних умовах господарювання для підвищення прибутковості суб’єктів господарювання. The article examines the essence, main advantages and disadvantages, as well as the tools of selection and selection of personnel at modern enterprises. In particular, external sources (consulting, outsourcing, Internet, recruiting, the State Employment Service) and internal (Internet, universities, media, own resumes, personal contacts, fairs) of the source are classified as the main methods of employee search. The main methods for recruiting staff were interviewing, Brainteaser-interviews, stressinterviews, physiognomy and others. The efficiency of using the methods of selection and selection of personnel in modern economic conditions for increasing the profitability of business entities has been proved.