ДЕТЕРМІНАНТИ ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ: ЕКОЛОГІЧНИЙ ВИМІР - Шушпанов, Дмитро (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2018)
На підставі даних офіційної статистики та результатів авторського соціологічного дослідження оцінено сучасний стан атмосферного повітря в Україні. Методом логістичної регресії виявлено залежність між станом здоров’я українського населення (шанси мати/не мати хронічне захворювання) та чистотою атмосферного повітря. Виокремлено основні причини смертності, викликані забрудненням повітря. Виявлено ризики для здоров’я населення, пов’язані із забрудненням навколишнього середовища, визначено ступінь їх негативного впливу, у т. ч. за регіонами розрізі. Окреслені шляхи зменшення негативного впливу забруднення атмосферного повітря. Based on the official statistics and the results of the author’s sociological research, the current state of atmospheric air in Ukraine is estimated. By the method of logistic regression, the dependence between the state of health of the Ukrainian population (chances of having / not having a chronic disease) and the purity of atmospheric air is revealed. The main causes of death caused by air pollution are identified. Risks to public health related to environmental pollution have been identified, the degree of their adverse effects has been determined, incl. in the regional context. These ways of reducing the negative impact of air pollution.