Розвиток професійної компетентності працівників торгівлі в контексті забезпечення високої якості трудового життя - Вітюнін, Володимир (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2020)
Вступ. У сучасних умовах розвитку економіки України професійна компетентність працівників суттєво впливає на особисту результативність, ефективність діяльності підприємства та конкурентоспроможність галузі.  Розроблення конкретних напрямів розвитку професійної компетентності, врахування її особливостей у торговельній галузі сприятиме забезпеченню високої якості трудового життя працівників у сучасних умовах.Метою статті є теоретичне обґрунтування та розроблення практичних рекомендацій щодо напрямків розвитку професійної компетентності працівників торгівлі в контексті забезпечення високої якості трудового життя.Методи. У статті використані монографічний метод, аналіз, метод  узагальнення наукових підходів.Результати. Автор у статті здійснив теоретичний аналіз наукової думки щодо трактування понять «якість  трудового життя», «професійна компетентність». Виявлено особливості торговельної діяльності та їх вплив на формування професійної компетентності. Визначено галузеві чинники впливу на формування професійної компетентності працівників торгівлі. Розроблено напрямки розвитку професійної компетентності працівників торгівлі за рахунок формування працівника нового типу, якому притаманні лідерська позиція, креативність у виконанні нетипових завдань, творчість у розвитку особистісного потенціалу і навички розв’язання кризових та конфліктних ситуацій.Висновки. Проведене дослідження дало змогу узагальнити наукові підходи до поняття професійної компетентності працівників торгівлі й запропонувати напрямки її розвитку, що сприятиме підвищенню продуктивності праці та конкурентоспроможності підприємств, забезпеченню високої якості трудового життя.