Вектори та інструменти інклюзивного розвитку територіальних громад - Жуковська, Аліна; Дяків, Ольга (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2022)
Вступ. На сьогодні територіальні громади є соціальним центром, самоврядним осередком, у якому формується громадянське суспільство. Створення в них комфортних умов для проживання, формування передумов для забезпечення їх сталого розвитку є першочерговим, актуальним та невідкладним завданням органів місцевого самоврядування.Мета статті. Обґрунтування необхідності забезпечення інклюзивного розвитку територіальних громад, визначення його стратегічної мети, векторів та інструментів їх реалізації.Методи дослідження. У роботі використані такі методи дослідження: історичний, проблемно-хронологічний, системного аналізу, структурного аналізу, контент-аналізу, абстрактно-логічного узагальнення.Результати. У статті обґрунтовано теоретико-прикладні аспекти інклюзивного розвитку територіальних громад, сформульовано стратегічну мету такого розвитку, визначено його вектори та запропоновано інструменти їх реалізації.Висновки. Використання територіальними громадами наведених у статті стратегічної мети інклюзивного розвитку, векторів та інструментів їх реалізації дозволить їм побудувати інвестиційно-привабливі, гендерноорієнтовані, комфортні, екологічночисті територіальні громади з розвинутою інфраструктурою, успішно функціонуючим бізнесом, з ефективно організованою системою публічного управління та активною спільнотою людей.