Специфіка механізмів державної політики розвитку внутрішньої торгівлі - Куцик, Петро; Лупак, Руслан; Качан, Олег (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2023)
Вступ. Досліджено внутрішню торгівлю як системоутворюючу галузь, яка виконує критично важливі для функціонування національного господарства завдання, що вимагає застосування науково обґрунтованих та методико-прикладних підходів до формування і розбудови системи державного регулювання її розвитку. Відповідно посилюється необхідність підготовки державної політики, що передбачає реалізацію механізмів, інструментарій яких дає змогу якісно налагодити розвиток внутрішньої торгівлі в умовах екзистенційних викликів.Мета – наукове обґрунтування теоретико-методичних положень специфіки формування механізмів державної політики розвитку внутрішньої торгівлі.Методи дослідження. Використано сукупність загальнонаукових і спеціальних методів наукового дослідження, а саме логічного узагальнення, системного підходу (для обґрунтування концептуальних положень), групування, аналізу і синтезу (для ідентифікації механізмів та їхніх елементів) формування і реалізації державної політики розвитку внутрішньої торгівлі.Результати. Визначено передумови формування та реалізації державної політики розвитку внутрішньої торгівлі за необхідності побудови сприятливого системно- та структурно-збалансованого ринкового середовища в країні. Надано характеристики системи державного управління внутрішньою торгівлею, виділивши її цільові орієнтири, функціональні аспекти та структурні компоненти. Ідентифіковано механізми (інституційний, економічний, ринковий, організаційний, соціальний) державної політики розвитку внутрішньої торгівлі та обґрунтовано специфіку їхнього розроблення і реалізації. Визначено елементи (інструментарій, об’єкти регулювання, завдання, функції) механізмів державної політики розвитку внутрішньої торгівлі.Перспективи. Подальші дослідження мають розвинути теоретико-методичний базис формування механізмів модернізації системи внутрішньої торгівлі, який охоплюватиме нові підходи до визначення векторів державного регулювання внутрішнього ринку та передбачатиме застосування прогресивних методик до підвищення якості системи державного управління внутрішньою торгівлею відповідно до екзистенційних викликів.