РОЗВИТОК БІЗНЕС-ЕКОСИСТЕМ УРБАНІСТИЧНОГО РЕГІОНУ В КОНТЕКСТІ КОНВЕРГЕНЦІЇ З ЄС - САГАЙДАК, Михайло; БІЛЕЦЬКИЙ, Ярослав (Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України, 2024)
АНОТАЦІЯВступ. У сучасних умовах певні урбаністичні регіони України стають центрамиекономічної активності, де взаємодіють підприємства, установи, організації, громадськість тадержавні інституції з метою створення сприятливих умов для сталого розвитку, ефективноговикористання ресурсів і підвищення якості життя населення. Конвергенція з ЄС відкриває новіможливості для розвитку бізнес-екосистем таких регіонів, що охоплюють цифрові інновації тасоціальну відповідальність. Дослідження дає змогу зрозуміти, як інтеграційні процеси тацифровізація впливають на конкурентоспроможність регіонів, їхню стійкість і здатністьадаптуватись до змін у глобальному та локальному середовищах та які стратегії можуть бутизастосовані для максимізації вигід від співпраці з ЄС.Мета − дослідження підходів до формування бізнес-екосистем урбаністичних регіонівУкраїни і визначення впливу цифровізації та європейської інтеграції на їхній розвиток. Досягненняокресленої мети передбачає комплексний підхід до: визначення елементів бізнес-екосистемиурбаністичного регіону та основних чинників, що сприяють або перешкоджають їхньомурозвитку; вивчення економічних, соціальних, цифрових, інституційних та екологічних аспектіврозвитку бізнес-екосистем; розробки рекомендацій для оптимізації цифрової, критичної табізнес-інфраструктури і політики підтримки підприємництва і учасників бізнес-екосистемурбаністичних регіонів в умовах конвергенції з ЄС.Методи. Використано методи, що забезпечують комплексний підхід до аналізу складнихпроцесів, які відбуваються у бізнес-екосистемах урбаністичних регіонів, зокрема систематизаціїта узагальнення, для розуміння складної природи бізнес-екосистеми, системного таструктурного аналізу, моделювання − для оцінювання взаємозв’язків і відображення взаємодіїміж елементами бізнес-екосистеми урбаністичного регіону України, в т. ч. в умовах цифровихтрансформацій та конвергенції з ЄС.Результати. Досліджено змістовно-сутнісне розуміння понять «екосистема», «бізнес-екосистема», «урбаністичний регіон», «конвергенція». Доведено, що екосистемний підхідвиявляється ефективним в аналізі інноваційних процесів як в економіці, так і у суспільстві, а будь-якій організації, яка є частиною бізнес-екосистеми, не обов’язково мати всі ресурси, важливомати партнерів, які володіють потрібними ресурсами. Проаналізовано чинники, що створюютьконкуренцію бізнес-екосистем, та встановлено, що інноваційна бізнес-екосистема дає змогузабезпечити економічні інтереси всіх стейкголдерів, що сприяє формуванню та реалізації  інноваційного циклу в межах конкретного урбаністичного регіону, що може бутимасштабований. Поняття «урбаністичний регіон» слід трактувати як таку територію, щохарактеризується високою щільністю населення та активною економічною діяльністю. Бізнес-екосистему урбаністичного регіону пропонується визначити як мережу взаємопов’язанихучасників (підприємств, організацій, наукових установ, інвестиційних фондів, державнихінституцій, неурядових організацій та інших стейкголдерів), які взаємодіють не лише длястворення економічної та соціальної цінності, а й у партнерській взаємодії сприяють створеннюумов для інноваційного розвитку регіону і забезпечення високої якості життя населення.Визначено основні елементи та з’ясовано принципи забезпечення взаємодії учасників бізнес-екосистеми в спіральній динаміці розвитку урбаністичного регіону. Доведено, що бізнес-екосистема урбаністичного регіону, з одного боку, створює умови для розвитку та успіху не лишеусіх учасників, а й урбаністичного регіону, в якому вона функціонує, а з іншого боку – розвиток івзаємодія всіх учасників у спіральній динаміці створюють і сприяють розвитку бізнес-екосистеми. В цьому контексті процес конвергенції з ЄС може охоплювати не лише гармонізаціюзаконодавства, підтримку інвестицій у розвиток інфраструктури та підвищенняконкурентоспроможності, а й глокальну інтеграцію з конкретними регіонами чи країнами-учасницями ЄС, і означає поєднання глобальних та локальних підходів у процесах інтеграції таспівпраці. Водночас глокалізація передбачає адаптацію глобальних ідей, стандартів татехнологій до місцевих умов і потреб. В контексті дослідження також було визначено перевагита виклики цифрових технологій і процесів цифровізації в розвитку бізнес-екосистем.Запропоновано авторське бачення основних етапів розробки та реалізації стратегії розвиткубізнес-екосистеми урбаністичного регіону і доведено, що її формування і розвиток маєвідбуватись на основі економічних, соціальних та екологічних компонент.Висновки. Успішний розвиток бізнес-екосистеми урбаністичного регіону потребуєвзаємодії між її учасниками (бізнес-структурами, державними інституціями, громадськістютощо) і передбачає впровадження принципів сталого розвитку для забезпечення довгостроковоїекономічної стабільності та підвищення якості життя. Реалізація такого підходу сприятимепосиленню конвергенції України з ЄС, а саме подальшому інноваційному, економічному,цифровому, соціальному та екологічному розвитку, відкриваючи нові можливості для співпраціта адаптації до швидких змін у глобальному і локальному середовищах.Ключові слова: урбаністичний регіон, бізнес-екосистема, розвиток, конвергенція,цифровізація, цифрові технології, глокалізація, стратегічні імперативи, штучний інтелект.