УДОСКОНАЛЕННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ЯК НАПРЯМ ЗБЕРЕЖЕННЯ Й РОЗВИТКУ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ

Тетяна Костишина, Лариса Степанова

Анотація


У статті розроблені стратегічні орієнтири удосконалення оплати праці як чинника збереження й розвитку трудового потенціалу споживчої кооперації України. Запропоновано напрями розвитку трудового потенціалу за рахунок удосконалення оплати праці на підприємствах споживчої кооперації України за рахунок дотримання конституційних прав і свобод людини на працю, забезпечення підвищення ціни робочої сили з метою самодостатнього і якісного її відтворення за рахунок демократичного регулювання з урахуванням кваліфікації працівника, умов і складності праці, співставлення попиту і пропозиції на ринку праці, забезпечення індивідуалізації в організації заробітної плати, посилення її залежності від рівня ефективності праці, професіоналізму кваліфікації, складності, умов праці та відповідальності працівника за результати праці, творчого характеру праці, застосування сучасних мотиваційних і стимулюючих механізмів високопродуктивної праці, зокрема визначення розмірів заробітної плати через оцінку особистого внеску та ділових якостей працівника та створення оптимального механізму формування та регулювання оплати праці на підприємствах споживчої кооперації залежно від результатів виробничої та фінансово-господарської діяльності.

 

There are strategic goals of improving wages as a factor in the maintenance and development of labor potential consumer cooperation in Ukraine developed in this article. Also there is suggested directions of development of labor potential by improving wages at enterprises of consumer cooperation of Ukraine due to constitutional rights and freedoms to work to ensure increased cost of labor for the purpose of selfsufficient and quality of play by democratic regulation based training officer, conditions and complexity work, matching supply and demand in the labor market, providing individualization of the organization wages, increasing its dependence on the level of work efficiency, professional qualification, complexity, working conditions and responsibilities of the employee for the results of work, creative work, application of modern motivational and incentive mechanisms highly work, including determining wages by evaluating personal contributions and merit employee and an optimal mechanism of formation and regulation of wages at enterprises of consumer cooperation based on the results of production and financial-economic activity.


Ключові слова


споживча кооперація; трудовий потенціал; заробітна плата; consumer cooperation; labor potential; wages

Повний текст:

PDF

Посилання


Концепція Загальнодержавної цільової соціальної програми збереження і розвитку трудового потенціалу України на період до 2017 року : [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://search.ligazakon.ua. – Назва з титул екрана.

Про Стратегію розвитку споживчої кооперації України (2004-2015 рр.). – К. : Укоопспілка, 2004. – 62 с.

Костишина Т. А. Конкурентоспроможна система оплати праці: теорія та практика : [монографія]. – Полтава : РВЦ ПУСКУ, 2009. – 500 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.